Welkom op de Veluwe!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet! Rust, ruimte, stuifzand, prachtige bossen, wildsporen, uitgestrekte heidevelden, een herder met z’n schaapskudde, zacht stromende beken….

Maar ook uiterwaarden en landbouw, heuvels, valleien, historische stadjes en gezellige vakantiedorpen, de Randmeren en bijzondere attracties, musea en dierenparken.

Kijk, ruik, proef en luister. Nieuwsgierig…? Ontdek en beleef de Veluwe vanuit Vierhouten.

Vierhouten ligt middenin de bossen: Vierhouterbos, Gortelsebos, Elspeterbos en Vreebos. Waarschijnlijk heeft het dorp haar naam aan deze bossen te danken. In de bossen van Vierhouten vindt u knoestige bomen, maar ook stuifzand, zandpaden, heidevelden, stille vennen en open ruimtes. Edelherten, reeën, wilde zwijnen, dassen en haviken kunnen zo uw pad kruisen.

In het weiland voor onze camping hebben wij ook een aantal ‘wilde’ dieren lopen: onze Schotse Hooglanderkoeien. De twee grote koeien zijn Bella en Klaartje, de vaarsjes heten Mona, Lisa en Dirkje. In februari is er weer een stiertje bijgekomen: Mike.
Op 21 maart 2024 heeft Bella een stierkalfje gekregen: Dickie.
De koeien hebben gezelschap van 1 witte en 1 bruine Toggenburger geit: Mila en Katrien.

Wilddagen

Vierhouten is ‘de culinaire parel’ van de Veluwe. Deze naam heeft het dorp te danken aan de gastvrije hotels en restaurants en de jaarlijkse Wilddagen: een culinair evenement begin oktober waarbij het wildseizoen wordt geopend en dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het wildweekend vindt plaats het eerste weekend in oktober, zie ook www.rondjevierhouten.nl.
De restaurants in Vierhouten serveren heerlijke hapjes voor een vriendelijke prijs. Er zijn drankjes, live muziek en er is genoeg vertier voor de kinderen.

Het Verscholen Dorp
Een bekende bezienswaardigheid is het voormalige onderduikerskamp ‘Verscholen Dorp’. Hier zaten in de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers verborgen.
Er zijn hutten nagebouwd en oude restanten terug te vinden. Bij het kamp staan een tweetal gedenkstenen. Tussen het Verscholen Dorp en Vierhouten staat aan de Tongerenseweg nog een monument dat herinnert aan de fusillade van een aantal Joden op die plek. Jaarlijks wordt hier op 4 mei een herdenking gehouden.

In het dorp is een klein museum ingericht dat herinnert aan dit kamp.

Heemtuin Heimanshof
Heemtuin de Heimanshof is een van de oudste heemtuinen van Nederland. Deze tuin werd in 1935 aangelegd door werkloze jongeren van de Arbeiders Jeugd Centrale, bij wijze van werkverschaffingsproject. De heemtuin ligt verscholen op het terrein van camping De Paasheuvel en is zelfs bij veel Vierhouters onbekend.
De Heimanshof is een landschapstuin van een halve hectare waarin alle planten verzameld worden die van nature op de Veluwe groeien. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een proeftuin met moeras en een uitgegraven vijver en een weelde aan planten, grassen en missen uit alle delen van Nederland. Na de oorlog lag de tuin er jarenlang verwaarloosd bij. In de jaren 90 hebben vrijwilligers de heemtuin weer in ere hersteld. Op het terrein bevinden zich onder meer wallen met eiken, een varenhoek, leemkuil, bloemenwei, moerasje en een muurtuin.
Website:  www.heimanshof.nl

Landgoed Noorderheide
Noorderheide is een landgoed met kapitale villa. Het dankt zijn naam aan het heideveld waaraan het ligt. Het landgoed werd in 1920 verworven door de familie Van Beuningen en de villa werd in 1939 gebouwd in opdracht van de Rotterdamse havenbaron D.G. van Beuningen. Hij liet de villa ontwerpen door architect Eschauzier. In de villa hingen jarenlang wereldberoemde schilderijen, die thans zijn ondergebracht in het museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam.
Een deel van het landgoed is nu in handen van Staatsbosbeheer, die er een mooi wandelgebied van heeft gemaakt. Zo treft u een kilometer lange gemetselde beek met verval, stenen bruggetjes en verschillende kleine en grote aangelegde vijvers. Maar ook van zwerfstenen gebouwde piramides in het oostelijke deel van het landgoed, dat grenst aan het Vierhouterbos. De grootste, de Victoriapiramide, is geheel verdwenen, maar de andere piramides, drie grote en 1 kleine, zijn nog aanwezig.
De ‘Noorderheide Struinroute’ (9 km), maar ook andere wandelroutes, zijn verkrijgbaar bij de VVV.

Uitstapjes
Vanuit de camping kunt u heel gemakkelijk leuke uitstapjes maken naar gezellige vissersstadjes in de buurt: Harderwijk, Elburg, winkelen in Apeldoorn of de hanzestad Zwolle, of naar attracties zoals FlevOnice in Biddinghuizen, Forellenkwekerij en kaarsenmakerij in Emst, Paleis het Loo in Apeldoorn of het Dolfinarium in Harderwijk. Bij onze receptie vindt u foldertjes.

Nabij het NS-station van Nunspeet bevindt zich het Veluwetransferium. De blikvanger van dit Veluwetransferium is de dertig meter hoge uitkijktoren, die een schitterend uitzicht over de Veluwe geeft. Vlakbij de toren ligt het Bezoekerscentrum Zandenbos van Staatsbosbeheer. Hier vindt u informatie over de ontstaansgeschiedenis, het landschap en de verschillende soorten natuur van de Veluwe. Kinderen kunnen in een kabouterhut de geheime wereld van de boskabouters ontdekken, ook is voor hen een kabouterroute uitgezet.
De entree is gratis, open van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.

Dagje uit Veluwe in Oene biedt een hele andere beleving van de Veluwe met hun oldtimer Dafjes: ga de boer op met een Daf 33 en vul een picknickmand met verse streekprodukten bij boerderijwinkels langs de routes. Of ga koe-knuffelen, kaasmaken, lasergamen. Folders bij de receptie of bekijk de website www.dagjeuitveluwe.nl 

Fietsen
Ook op de Veluwe kunt u van knooppunt tot knooppunt fietsen via de genummerde (wit-groene) borden volgens het fietsroutenetwerk Veluwe.
De fietsroutes zijn uitgezet over de beste fietspaden, vaak zelfs autovrij en in twee richtingen bewegwijzerd. Bij de knooppunten staan panelen met informatie over het netwerk in de regio.
U bepaalt zelf de gewenste fietsroute en afstand.
De knooppunten in Vierhouten zijn 14, 15 en 16. Vanuit deze punten kunt u een prachtige route uitstippelen op de ANWB Fietskaart Veluwe. Alle toeristische fietspaden en rustige weggetjes zijn in kaart gebracht en met elkaar verbonden.
Bij diverse restaurants vindt u Ion-oplaadpunten.

Wandelen
Vanuit de camping loopt u zo het bos in, waar diverse routes via gekleurde paaltjes uitgezet zijn.
De ‘grote heide’ is nog geen 10 minuten lopen, en 10 minuten een andere kant op komt u bij een prachtige zandverstuiving.

zandverstuiving